Friesland

Zuidoost-Friesland wordt niet voor niets ‘het andere Friesland’ genoemd. Bossen, heidevelden, veenkoloniën en adellijke landhuizen bepalen het landschap. Afwisseling genoeg.

Daarnaast zijn er nog diverse wateren, zoals de Tjonger, de Linde en diverse wijken. 
Bekende natuurgebieden in Zuid-Oost Friesland zijn het Nationaal Park Drents Friese Wold en het Fochteloërveen. Hoofdplaats van de Friese bossen is Appelscha, hier zijn veel restaurantjes te vinden en ook op het gebied van dagrecreatie is hier veel te beleven!

Bakkeveen ligt nabij het 3-provincienpunt van Groningen, Friesland en Drenthe. Het is een dorp midden tussen bossen, heide, weilanden en zandverstuivingen. De ideale plaats voor een ontspannen vakantie. In Bakkeveen en naaste omgeving kun je naar hartelust wandelen, fietsen, paardrijden, met de huifkar op stap, zwemmen, natuur verkennen, kanovaren, etcetera. 

Bakkeveen ligt dan wel in Friesland, de natuur doet anders vermoeden. Geen open landschap met meren, maar een bosrijk zandgebied. Het natuurgebied bestaat uit tientallen grote en kleine terreinen die aan elkaar grenzen en zo een geheel vormen. Een bijzonder element in het landschap zijn de houtwallen. Sommige zijn heel oud. Ze dienden om het vee binnen en wilde dieren buiten te houden.

Opvallend zijn ook de dobben. Dit zijn ronde meertjes waar soms een wal omheen ligt. Sommige zijn ontstaan tijdens de laatste ijstijd. Andere zijn gegraven als drenkplaats voor het vee. Wat de omgeving van Bakkeveen eigenlijk echt bijzonder maakt is de verscheidenheid. Bossen, heideterreinen, stuifduinen en open gebieden wisselen elkaar verrassend af.

Duurswouder Heide
De Duurswouder Heide is het grootste heideveld van de provincie Friesland. Het gebied strekt zich uit van de rand van Wijnjewoude, tot vlakbij Bakkeveen en Donkerbroek. Vooral vanaf de heuvel aan de bosrand, die het heideveld scheidt van het bos, kun je prachtig uitkijken over het heideveld.

Vennetjes
Over het hele heideveld verspreid zijn vennetjes te zien, kleine plassen, die de Duurswouder Heide zo uniek maken. In de Middeleeuwen werd de heide zelfs bewoond. De mensen woonden vlakbij de vennetjes. Bewijzen dat de heide bewoond is geweest, zijn opgravingen van potscherven op de heide. Ook doen verschillende aangeplante eikenwallen herinneren aan de bewoonde tijden van de heide.